Geen methode
is ook
een methode

Ik hoor je denken . . .

Methode als middel

Je kan nog zoveel methoden beheersen. Als je geen visie hebt, niet weet waar je heen wilt, is elke methode zinloos. Je komt niet eens halverwege. Maar met een visie, wat ervaring, goede mensen en gezond verstand kom je er altijd. Ook zonder methode. Da's ook een methode.

In de laatste twintig jaar heb ik in succesvolle en minder succesvolle teams gewerkt. Daarbij is me opgevallen dat de grootste successen niet werden gerealiseerd door de kwalitatitief best bezette teams. Nee, de teams waarin een groep uitgebalanceerde spelers in staat was om het eigen ego op te offeren voor het succes van het team haalde de grootste successen. Teams waarin je elkaar kon aanspreken op verantwoordelijkheid zonder elkaar af te vallen. Waar de teamleden elkaar helpen als er iemand een keer een steek laat vallen. Mensen die van elkaar op aan konden en elkaar vertrouwden. Ongeacht de gehanteerde methode.

zonder vertrouwen is Agile best eng

Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar als je goed naar de methoden kijkt verschillen ze niet eens zo veel van elkaar. Agile bijvoorbeeld is in essentie een aaneenschakeling van kleine Waterval releases. Alleen is het exacte eindproduct nog niet bekend en uitgekauwd. En je weet nog niet wat het precies gaat kosten. Of hoe lang het duurt. Dus voor een manager zonder blind vertrouwen in zijn team is Agile best eng. Maar dat is een Waterval ook. Want ook al is het eindproduct al in een vroeg stadium bekend. Er is geen garantie dat dit tegen de vooraf ingeschatte kosten en deadline gehaald gaat worden. En da's ook eng.

Maar als je weet wat je wilt en je bent bereid daarin te investeren dan is elk doel te halen. Kennis en kunde van de mensen, open communicatie en vertrouwen in je team zorgen voor de rest. Ongeacht de methode.

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them

- Albert Einstein -